Magneten zijn te koop in vele verschillende vormen, kleuren, sterktes en maten.  De bekendste twee soorten zijn die van ferriet en neodymium.  De variant van ferriet zijn meestal donker of zwart gekleurd en die van neodymium zijn zilver van kleur.  De laatste zijn zeer krachtig en sterk.  Ze worden ook wel supermagneten genoemd. De magneetstrip in de rand van een koelkast is bijvoorbeeld een typische variant van ferriet. Wanneer je deze zou vervangen voor één van neodymium, zou je de koelkast bijna niet meer open krijgen. De sterkte van de magneet bepaalt ook de prijs. Wanneer je een magneet wilt gaan kopen, merk je dat er een groot prijsverschil is. Doordat die van neodymium krachtiger zijn dan die van ferriet is dit type ook duurder.


Diverse vormen en maten magneetjes


Magneten hebben veel verschillende soorten vormen en daarmee verschillende toepassingen. Wij hebben een groot online assortiment en je kunt bij ons voornamelijk de kleinere of mini magneetjes kopen. Ook hebben wij extra sterke. Ze hebben verschillende sterktes, bijvoorbeeld N50 of N52. Hoe hoger het cijfer hoe sterker. De kleintjes kunnen voor tal van doeleinden worden gebruikt; modelbouw, knutselen, als speelgoed of als decoratie op de koelkast.


*


Toepassingen van magneten


Neodymium magneten zijn zeer krachtig en hebben daardoor vele verschillende toepassingen. Ze worden geproduceerd voor zowel industriële toepassingen als commerciële doeleinden. De grote sterke magneetblokken worden meestal voor zeer specifieke oplossingen gebruikt in de industrie. De kleine magneetjes worden vaak gebruikt voor toepassing in en rondom het huis.


Magneten worden veel vaker gebruikt in dagelijkse toepassingen, terwijl we ons daar vaak niet bewust van zijn. Bijvoorbeeld bij magnetische sieraden, zoals oorbellen, wordt er een stukje Neodymium gebruikt om de oorbel op zijn plek te houden. Een ander goed voorbeeld van het gebruik ervan is in een veegauto, waarbij een magneetstrip aan het voertuig is bevestigd. Deze pakt alle metalen voorwerpen op, zoals spijkers, om schade aan auto- of fietsbanden te voorkomen.


Andere voorbeelden van het gebruik van deze supersterke magneten in het alledaagse leven zijn: kompassen, gitaren, computers, MRI-scans, beugels, speakers, kostuums, montagegereedschap, kostuums, spelletjes, oliefilters, lasklemmen, windturbines, vismagneten, magneetstickers of in de magneetstrip van je bankpas, knipsloten, deursluitingen op kastjes of in een messenrek.


Ferriet magneet of Neodymium magneet kopen?


Welke soort kun je het beste gebruiken in welke situatie? Dit is afhankelijk van hoe je de magneet wilt gaan gebruiken. Wanneer je niet veel geld wilt of kunt uitgeven dan is een ferriet magneet het meest geschikt, omdat deze goedkoop is. De ferriet magneet is door zijn samenstelling geschikt voor gebruik buitenshuis en leent zich voor het gebruik bij hoge temperaturen (tot 250 °C), bijvoorbeeld bij het gebruik in een oven. Die van ferriet is ook geschikt om te gebruiken als het uiterlijk niet van belang is, of als de magneet niet zichtbaar hoeft te zijn. Een ferriet magneet is qua uiterlijk minder mooi, omdat het de zilveren coating mist.  


Neodymium magneten zijn een goede overweging wanneer deze een hele sterke houdkracht nodig hebben. Door ze vaak erg klein zijn nemen ze weinig ruimte in beslag, waardoor ze geschikt zijn voor projecten waarbij je kleine magneetjes nodig hebt. Ze hebben ook een lager gewicht. Hierdoor lenen ze zich uitstekend voor projecten, waarbij het gewicht niet te hoog mag liggen. De neodymium magneten zijn door het uiterlijk, ze hebben een mooie afgewerkte zilverkleurige coating, uitermate geschikt als decoratie of als speelgoed en daardoor ook geschikt om cadeau te geven. 


Soorten magneten


De Neodymium magneten hebben verschillende vormen. Enkele toepassingen van de verschillende vormen zijn;  • Ronde magneet: hobby en doe-het-zelf doeleinden, geleiden van elektriciteit, verlengen verzonken batterijen.

  • Schijfmagneet: hobby en doe-het-zelf doeleinden, knutselprojecten of reparaties.

  • Vierkante magneet: Ophangen magnetische voorwerpen, het vinden van verloren voorwerpen.  Ze kunnen tevens gebruikt worden voor knutselwerken of experimenten.

  • Potmagneet: Heeft een sterkte houdkracht, waardoor deze uitermate geschikt is om voorwerpen mee te bevestigen of op te hangen.

  • Elektrische magneet: Het magneetveld in een draadspoel wordt door elektrische stroom opgewekt en door een week ijzeren kern versterkt. Wanneer er geen stroom is verliest de kern zijn magnetisering. Je kunt bij ons geen elektromagneet kopen.


Zijn neodymium magneten gevaarlijk?


Neodymium magneten worden veelal gebruikt door hobbyisten als speelgoed of om allerlei  creaties mee te maken. Denk aan de welbekende Neocube of Magnetcube. Een Neocube bestaat uit kleine, vaak ronde en erg sterke magneetjes. Ze kunnen in allerlei vormen worden gerangschikt, waardoor het ook meteen een soort speelgoed is. Deze Neocubes kan je kant en klaar kopen, maar je kan er ook zelf één samenstellen door losse magneetjes te kopen.


Een Neodymium magneet kan prima gebruikt worden als speelgoed, echter zijn sommigen zo krachtig dat je er goed over na moet denken over welke soort je gaat kopen en op welke wijze je ermee omgaat. Ze kunnen door hun kracht met hoge snelheid tegen andere voorwerpen aanspringen. Hoe hoger de kracht hoe groter de kans dat er iets beschadigd kan raken. Wanneer een neodymium magneet met grote snelheid je lichaam aanraakt, dan kan deze schade toebrengen aan het lichaam. Een kleine neodymium magneet kan zeer krachtig zijn, laat je niet voor de gek houden door de grootte hiervan!


Sterke ferriet magneten zijn over het algemeen vrij groot en kunnen daardoor moelijker worden ingeslikt door kleine kinderen of huisdieren. Neodymium magneten zijn vaak veel kleiner en krachtiger, waardoor ze veel schade kunnen aanrichten en tot ernstige complicaties kunnen leiden als ze worden ingeslikt. Hou ze daardoor altijd buiten het bereik van kinderen. Uiteraard geldt dit ook voor mensen met een pacemaker, betaalpassen en elektronische apparaten. Voor beide magneetsoorten is er een zekerheidsafstand aanbevolen voor elektrische apparaten.


*


Wat is de sterkte van magneten?


Wanneer je online of in de winkel een neodymium magneet wilt kopen dan kom je de aanduiding N met een cijfer erachter tegen. Bijvoorbeeld, N42, N45, N50 etc. Deze informatie geeft informatie weer over de kracht van de magneet. De N staat voor Neodymium en de cijfers voor de maximale magnetische energie oftewel de kracht van de magneet. Twee magneten met een verschillende grootte, waarvan de kleinste een hogere energetische waarde heeft, heeft toch minder kracht dan de grotere. Het volume is in dit geval doorslaggevend, ondanks dat de grotere magneet een kleinere energetische waarde heeft.


De letters geven ook weer tot aan welke temperatuur de magneet kan worden gebruikt. Die waarvan de kracht wordt aangegeven met de letter N hebben een gebruikstemperatuur tot 80°C. Andere soorten, bijvoorbeeld met de letter M, hebben een hogere gebruikstemperatuur.


Houden magneten hun kracht?


Neodymium magneten zijn momenteel de krachtigste in zijn soort. Ze zijn ook permanent, dat wil zeggen dat ze hun kracht blijven behouden. Ze bestaan uit ferromagnetisch materiaal dat is gemagnetiseerd door een ander magneetveld en dat zijn magnetische kracht heeft behouden, nadat de externe bron is uitgeschakeld.


 Ze blijven hun kracht behouden mits ze niet tegengepoold worden gebruikt en niet boven de maximale gebruikstemperatuur worden verhit. De omgeving kan ook van invloed zijn op de kracht en de werking. Wanneer een magneet op een ruwe ondergrond geplakt wordt kan dit de houdkracht beïnvloeden. Evenals het verven ervan kan de kracht laten verminderen. Er bestaat ook speciale verf die gebruikt kan worden, waardoor ze niet aan houdkracht verliezen. Neodymium magneten zijn krachtig genoeg om te blijven plakken op een voorwerp dat is geverfd met magneetverf.


Er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op de kracht. Extreme hitte of blootstelling aan andere krachtige magneetvelden kan leiden tot vermindering van de sterkte. Ook al kunnen ze door de zilveren coating tegen een stootje, ze zullen aan krijg verliezen als je er te ruw mee omgaat of er hard op slaat.  


Neodymium magneten kennen vele toepassingen in producten, waarbij het van belang is dat de permanente kracht behouden blijft, zoals in een kompas of in een laptop. Anders zou je ze steeds moeten vervangen. In andere toepassingen is het juist weer handiger om de niet-permanente te gebruiken. Bijvoorbeeld bij toepassingen met elektromagneten, die aan en uit moeten worden gezet. In dat geval is het nodig dat deze snel zijn kracht verliest.


*


Hoe kan je krachtige Neodymium magneten uit elkaar halen?


Door de sterkte van Neodymium magneten kan het moeilijk zijn om twee of meerdere weer van elkaar te scheiden. Er zijn enkele manieren waarop je ze toch vrij makkelijk van elkaar kunt afhalen. Als ze niet te dun zijn, kun je ze scheiden door ze zijdelings langs de tafelrand of een ander object met een dunne rand te halen. Hierbij is het van belang dat je de magneetjes goed vasthoudt, zodat ze niet weer tegen elkaar aanspringen. Andere mogelijke manieren zijn: het tegen elkaar wegdraaien, eventueel met behulp van een houten stokje of ander voorwerp (geen voorwerp van metaal). Ze kunnen ook van elkaar gescheiden worden met behulp van een magneetscheider. Deze kun je online in onze webshop bestellen. De magneetscheider is heel geschikt om kleinere en middelgrote van elkaar te scheiden.


De bovenstaande manieren om ze van elkaar te scheiden zijn uiteraard niet geschikt bij grote en zeer krachtige magneten. In dit geval is er ook krachtiger materiaal nodig en bovenal beschermende kleding en handschoenen, omdat deze schade kunnen toebrengen aan het lichaam. Deze grotere en krachtige magneten worden over het algemeen niet thuis gebruikt, maar hebben veel toepassingen in de industrie en bouw. Mochten deze wel thuis gebruikt worden, neem dan altijd de veiligheidsregels in acht. Hetzelfde is van toepassing op het samenbrengen ervan. Gebruik handschoenen en zorg voor een opgeruimd oppervlak en dat er geen andere metalen voorwerpen of elektronische apparatuur in de buurt aanwezig zijn. Wanneer er goed wordt opgelet wat de kracht van de magneet is en er over is nagedacht hoe je deze moet gebruiken, is het gebruik ervan veilig. Op deze manier kan het knutselen met magneetjes een leuke hobby worden, waar je veel plezier aan beleeft!


 


 

  • Gratis verzenden
  • Laagste prijzen
  • 100 dagen uitproberen

Prijs

Kleur

Accessoires

Gereedschap (5)
Onderdelen (3)
Overige (3)

Materiaal

Aluminium (3)
Metaal (24)
Plastic (1)
Rubber (3)
Overige (36)
Staal (3)

Sfeer

Rond (28)
Vierkant (3)
Rechthoek (8)
Landelijk (1)
Overige (1)

Geschikt voor

Auto (1)
Bed (1)
Decoratie (2)
Deur (1)
Douche (1)
Kantoor (5)
Keuken (17)
Thuis (5)
Woonkamer (1)
Universeel (1)

Kenmerken

<3W (1)
12V (1)

Kenmerken 2

Per > 10 stuks (21)
Per 1 stuks (8)
Per 5-10 stuks (20)

Type

Set (13)
Overige (1)

Overige

1M (1)
2M (1)
3M (1)
5M (1)
Overige (2)
4 N52 Magneten
€30,58 €25,27
Magnet N50 met Gat 10
€52,99 €45,99
25 N52 Supermagnets
€36,49 €32,99
Goedkope Magneten
€12,99 €11,49
Neodium Magneet Per 10
€15,99 €10,49
N35 Magnet 5 Stuks
€8,49 €5,99
{% if shop.cookies.ads %} {% endif %}
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »